Klaverbladmodel600

PeperMunt in de WEconomie

De Zwolse PeperMunt is een geliefd studieobject. In 2016 hebben studenten van CIBAP, Saxion, VIAA en Windesheim geregeld opdrachten uitgevoerd voor de Zwolse PeperMunt. In een laatste opdracht hebben vijf studenten bedrijfseconomie aan hogeschool Windesheim de Zwolse PeperMunt als casus genomen bij het bestuderen van nieuwe business modellen in de WEconomie. In het eindrapport wordt de duurzaamheid van Stichting Zwolse PeperMunt geanalyseerd aan de hand van het Klaverblad Business Model Canvas (KBMC). Daarnaast is in het rapport een subsidieplan uitgewerkt. Na een analyse van principes, communicatiestructuur, waarden en ontwerpstructuur concluderen de studenten dat de Zwolse PeperMunt levensvatbaar, opschaalbaar en kopieerbaar is.
Windesheim studenten met Arjan

Als sterk punt is de samenwerking met andere lokaal geld communities binnen Circuit Nederland van STRO benoemd. STRO is een stichting die dit soort initiatieven steunt en software biedt voor elektronisch bankieren. Verder zien de studenten dat maatschappelijk verantwoord ondernemen in de lift zit. Veel bedrijven houden zich ermee bezig. Echter, er zijn momenteel nog maar een beperkt aantal (tussen de 40 en de 50) bedrijven aangesloten bij de Zwolse PeperMunt. Er is dus zeker nog groei te behalen. Ook werd er opgemerkt dat vergelijkbare initiatieven in andere regio’s, zowel binnen- als buitenland, succes hebben bereikt met lokale valuta. Behaalt Zwolse PeperMunt ook een vergelijkbaar succes? “De toekomst ziet er rooskleurig uit” is een van de conclusies.

De studenten hebben ook onderzocht of er subsidiemogelijkheden zijn. De conclusie is dat er inderdaad meerdere subsidiemogelijkheden voor de Zwolse PeperMunt zijn. Wij pakken dit op en bekijken hoe subsidies ingezet kunnen worden.

Wil je het eindrapport lezen? Je kunt het downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *