Over ons

Wie zit er achter stichting Zwolse PeperMunt?

De stichting wordt voorgezeten door Frank Hart. Binnen de stichting is een groep burgers uit regio Zwolle actief. Jij kan ook meedoen.

Volgens ons moet geld een middel zijn, niet een doel. Door bewuster met geld om te gaan en goed te kijken waaraan we het uitgeven, kunnen we iets doen aan de verdeling van welvaart, klimaatverandering, arbeidsomstandigheden en onze gezondheid. Wij geloven dat geld bedoeld is om de samenleving te ondersteunen en niet om geldscheppers of geldeigenaren rijk te maken. Met een lokale munt kan dit. Gewoon hier in onze stad. Met de PeperMunt!

Wat is het doel van de stichting?

De stichting heeft als doel de economische, sociale en ecologische duurzaamheid van de regio Zwolle te vergroten. De stichting doet dit door het in circulatie brengen en houden van lokaal geld.

Met PeperMunten kan alleen in Zwolle en omgeving betaald worden, waardoor de PeperMunten in de regio blijven circuleren. Zo kan iedere PeperMunt meerdere keren waarde genereren. Door aankopen te doen bij lokale ondernemers helpen we middenstanders het hoofd boven water te houden in een wereld van mondiale grootwinkelbedrijven en internetshops.

De PeperMunt vergroot daarnaast de betrokkenheid en dienstverlening tussen mensen. De PeperMunt kan ervoor zorgen dat meer vrijwilligers zich inzetten binnen verenigingen en voor onderlinge hulp in de buurt.

Lokaal geld bevordert ook het milieuvriendelijk produceren en consumeren. Door streekproducten te kopen, waarvoor minder transport nodig is, wordt het milieu minder belast. Inwoners weten beter waar producten vandaan komen en hoe het is geproduceerd.

Wat is het 'verdienmodel' van Zwolse PeperMunt?

Stichting Zwolse PeperMunt is een non-profit organisatie. De opstartkosten zijn betaald uit donaties en subsidies. De bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Doordat ook onze andere kosten laag zijn, hoeven we geen inschrijfkosten, abonnementsgeld of transactiekosten te berekenen.

‘Onze winst’ is een meer duurzame regio Zwolle. Lokale ondernemers, burgers en de natuur hebben daar profijt van.

Is de Zwolse PeperMunt een bank?

Nee, de Zwolse PeperMunt is geen bank. De Zwolse PeperMunt verkoopt PeperMunten en kan PeperMunten terugkopen. Er is geen sprake van sparen of lenen. Ook creëert de Zwolse PeperMunt geen nieuw geld, zoals een bank geld uit het niets creëert.

Voor Particulieren

Hoe kom ik aan PeperMunten?

PeperMunten zijn te koop bij uitgiftepunten. PeperMunten kunnen ook verdiend worden door aan acties mee te doen. Daarnaast kunnen werkgevers PeperMunten kado doen in bijvoorbeeld het kerstpakket. Op onze website staan de recente acties.

Waar kan ik betalen met PeperMunten?

Bij steeds meer bedrijven en organisaties kun je betalen. Op onze website staat het actuele overzicht. Staat jouw favoriete winkel er nog niet tussen? Vraag dan of je met PeperMunten kan betalen.

Welke muntwaardes zijn er en komt er ook papiergeld?

Er zijn nu alleen fysieke munten uitgegeven met een waarde van 1 PeperMunt. 1 PeperMunt is 1 euro waard. We brengen geen andere waardes van de munt uit. Daarentegen kan je met een app, via internet of met een betaalpas elektronisch betalen. De fysieke munt is een experimunt om draagvlak en bekendheid te creëren. De fysiek munt zal naast de elektronische PeperMunt blijven bestaan.

De elektronische PeperMunt is goedkoper te produceren en is beter te beveiligen tegen valsmunters dan papiergeld. Met elektronisch geld kan bovendien ieder bedrag gepast betaald worden. Elektronisch betalen met de PeperMunt gaat makkelijk, snel en zonder transactiekosten. Op mijn.zwolsepepermunt.nl open je een rekening.

Hoe lang zijn PeperMunten geldig?

Er is nog geen houdbaarheidsdatum afgesproken. De uitgegeven munten hebben een serienummer dat begint met het jaartal 2015. Op termijn kan een nieuwe serie uitgegeven worden ter vervanging van de oude serie. Een omruilactie wordt ruim van tevoren aangekondigd en biedt tenminste een half jaar lang de mogelijkheid om PeperMunten gratis te ruilen voor de nieuwe serie.

Voor Ondernemers

Hoe wordt ik deelnemer?

Je kan deelnemer worden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.

Welke voorwaarden gelden er voor deelnemers?

Een afspraak is dat één PeperMunt één euro waard is. De deelnemer mag zelf bepalen hoe het deelnemerschap ingevuld wordt. PeperMunt kan voor een deel of voor het hele assortiment geaccepteerd worden, of bijvoorbeeld alleen bij speciale gelegenheden. Er worden door de stichting Zwolse PeperMunt geen eenmalige, periodieke of transactiekosten in rekening gebracht.

Wij zouden graag zien dat verdiende PeperMunten weer besteed worden bij andere deelnemers. Dan blijven de PeperMunten circuleren. Lukt dat niet dan kunnen wij de PeperMunten kopen voor 1 euro per PeperMunt.

Hoe zit het met de fiscus?

Als een bedrijf belasting berekent of betaald voor producten of diensten in euro’s, dan doet het bedrijf dat precies hetzelfde voor producten of diensten in PeperMunten. De Belastingdienst maakt geen onderscheid in hoe een betaling plaats vindt. De belasting moet aan de Belastingdienst in euro’s betaald worden. Meestal is dat geen probleem, omdat een groot deel van de omzet nog steeds in euro’s is.

Wat betekent dit voor mijn boekhouding?

De meeste deelnemers maken in de boekhouding geen onderscheid tussen euro’s en PeperMunten. Net zoals briefjes van 5 euro en briefjes van 10 euro ook niet anders geboekt worden. In de boekhouding is 1 PeperMunt gewaardeerd als 1 euro.

Waar kan ik mijn PeperMunten ruilen voor euro's?

Wij zouden graag zien dat verdiende PeperMunten weer besteed worden bij andere deelnemers. Dan blijven de PeperMunten circuleren. Lukt dat niet dan kunnen PeperMunten bij ons ook omgeruild worden voor 1 euro per PeperMunt. Mail ons, dan maken we een afspraak.

Heeft Stichting Zwolse PeperMunt voldoende euro's om PeperMunten terug te kopen?

Ja, er zijn gegarandeerd voldoende euro’s om alle PeperMunten in omloop terug te kopen. De stichting Zwolse PeperMunt bewaard de tegenwaarde van alle in omloop zijnde PeperMunten op een eurospaarrekening bij Triodos Bank.

Wat moet ik doen als mijn gegevens veranderd zijn?

Als er gegevens veranderd zijn,  dan mail ons dan de nieuwe gegevens. Wij zorgen dat de vermelding van jouw bedrijf op onze website wordt bijgewerkt.

Hoe kan ik mijn deelname beëindigen?

De deelname aan de Zwolse PeperMunt kan beëindigd worden door het verwijderen van alle uitingen dat jouw bedrijf deelnemer is. Heeft jouw bedrijf een sticker “Deelnemer Zwolse PeperMunt”? Deze sticker kan je zelf verwijderen. Een vermelding op de website van jouw bedrijf kun je ook zelf verwijderen (of vraag jouw systeembeheerder). De vermelding op onze website zullen wij ongedaan maken. Neem daarvoor contact met ons op.

Overige vragen

Mijn vraag staat er niet bij. Wat nu?

Mail ons gerust uw vraag op info@zwolsepepermunt.nl.