Ondertekening1200

Oprichting Stichting Zwolse PeperMunt

Sinds 7 april 2015 is de oprichting van de Stichting Zwolse PeperMunt een feit. De stichting, zo staat in de oprichtingsakte, heeft ten doel het bevorderen van de economische, sociale en/of ecologische duurzaamheid in de regio Zwolle (te beginnen in de stad Zwolle) en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het in circulatie brengen en houden van een complementaire lokale valuta, te weten de Zwolse PeperMunt, vanuit de overtuiging dat dit een krachtig middel is om:
– inwoners te stimuleren om actief te zijn in hun buurtgemeenschap;
– de informele en vrijwillige onderlinge betrokkenheid en dienstverlening tussen mensen in de regio te bevorderen;
– de lokale en regionale economie te stimuleren;
– het milieuvriendelijk produceren en consumeren te bevorderen;
– de kleine en middelgrote lokale ondernemingen te ondersteunen.

Taart1200
Zwolle staat hoog genoteerd op de ranglijsten van economisch vitale regio’s. De kleine en middelgrote ondernemingen merken daar echter weinig van, omdat het geld veelal weer direct de regio uitstroomt. Met PeperMunten kan alleen in Zwolle en omgeving betaald worden, waardoor de PeperMunten in de regio blijven circuleren. Zo kan iedere PeperMunt meerdere keren waarde genereren. Regionaal geld bevordert ook het milieuvriendelijk produceren en consumeren. Door lokale producten te kopen, waarvoor minder transport nodig is, wordt het milieu minder belast. Inwoners weten beter waar producten vandaan komen en hoe het is geproduceerd. De PeperMunt vergroot daarnaast de betrokkenheid en dienstverlening tussen mensen. De PeperMunt kan ervoor zorgen dat meer vrijwilligers zich inzetten binnen verenigingen en voor onderlinge hulp in de buurt.

Eenvoudig

Lokaal eigen geld is iets om trots op te zijn en waarvan je als inwoners en ondernemers zelf een succes kunt maken. De PeperMunt is complementair geld. Het bestaat naast de euro. Betalen met PeperMunt is eenvoudig. Eén PeperMunt is in de winkel één euro waard. Een deel betalen in PeperMunt en een deel in euro’s is dus geen probleem. In de kassa van een middenstander is slechts een vakje nodig om de PeperMunten netjes in te doen.

Stichting

Stichting Zwolse Pepermunt zorgt samen met en groep enthousiaste meedenkers voor het in circulatie brengen en houden van het regionale geld. De stichting, voorgezeten door Frank Hart, is een non-profit organisatie en heeft dus geen winstoogmerk. De bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Wil je ook ambassadeur zijn of meer informatie over de Zwolse PeperMunt? Mail ons op info@zwolsepepermunt.nl.

This Post Has 2 Comments

 1. Fredo Leewis

  Spannend initiatief. Goed idee om het volledig als een vrijwilligersproject te zien. Waar ik een beetje mijn twijfel over heb is de incentive voor deelnemers. De Gelre bijvoorbeeld heeft eveneens een koers van 1 euro tegenover 1 gelre. Maar de inkoop van gelres is 95 cent. Zodoende beloon je deelnemers aan die munt.
  Ik heb belangstelling om mee te doen. Met name de werving van nieuwe deelnemers vind ik leuk om te doen.

  Met vriendelijke groeten,
  Fredo

  1. Muntmeester

   Hallo Fredo,
   Geweldig leuk dat je ons wilt helpen. Via de mail heb ik contact opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *