STRObetaalkaart

Experimunt krijgt digitaal vervolg

Het is een jaar geleden dat verontruste Zwolse burgers het initiatief namen om de stichting op te richten. Zij zagen dat kleine ondernemers het moeilijk hebben, talenten van burgers beter benut kunnen worden en streekproducten een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Zo is het idee ontstaan voor een eigen munt om de economische, sociale en ecologische duurzaamheid in de regio te vergroten. Het idee is eenvoudig: met een regionale munt kan alleen binnen de regio betaald worden. Zo blijft het geld binnen de regio circuleren. Ondernemers krijgen meer omzet, burgers kunnen PeperMunten verdienen en de natuur profiteert door het terugdringen van milieuvervuilend transport.

Experimunt

En in de praktijk? Nu een jaar later, werkt het ook? Om het idee tastbaar te maken is een experimunt gestart met de naam PeperMunt. Dat is een plastic muntje ter grootte van een winkelwagenmunt met een afbeelding van de Peperbus en een waarde van 1 euro. Bij 3 uitgiftepunten in Zwolle kan de munt gekocht worden. Vervolgens zijn er ondernemers gezocht die de PeperMunt als betaling accepteren. Klanten willen echter graag pinnen en een bedrag van bijvoorbeeld 20 euro met 20 losse PeperMunten betalen is niet handig. Veel extra omzet heeft het de ondernemers niet opgeleverd. Dat was ook niet het doel van de experimunt. Het doel was het voorbereiden van de introductie van een digitale PeperMunt. Dat is gelukt. Om de digitale variant van de munt tot een succes te maken moet er eerst geld op PeperMunt-rekeningen gezet worden. Weinig mensen zullen geld op een rekening zetten als er bijna nergens mee betaald kan worden. Dankzij de experimunt doen inmiddels ongeveer 50 ondernemers mee aan de Zwolse PeperMunt. Tijd voor een volgende stap.

De digitale PeperMunt

De stichting Zwolse PeperMunt heeft zich aangesloten bij Circuit Nederland. Circuit Nederland is een samenwerking van lokaal geld-initiatieven gefaciliteerd door de Social Trade Organisation. Binnen het netwerk kan elektronisch met een @nder geld betaald worden. Vanaf nu dus ook met PeperMunten. Betalen gaat gemakkelijk via een website of een app en binnenkort ook met een betaalpas. De stappen om een rekening te openen zijn eenvoudig. Je meldt je aan op de website mijn.zwolsepepermunt.nl. Daarna maak je eenmalig €5,03 over op de rekening van de Social Trade Organisation. De Nederlandse wetgeving vereist dat de PeperMunt-rekening gekoppeld wordt aan een bankrekening en dat de identiteit van de rekeninghouder wordt gecontroleerd. Met het overmaken van €5,03 is dit geregeld. Ieder bedrag dat je meer dan €5,03 overmaakt, ontvang je als tegoed aan PeperMunten op je nieuwe rekening. Maak je bijvoorbeeld €25,03 over, dan ontvang je 20 digitale PeperMunten. Digitale PeperMunten besteden kan bij andere rekeninghouders van de Zwolse PeperMunt en bij andere deelnemers binnen Circuit Nederland, zoals Bredageld, Culturijnen Alkmaar, de Eurijn van Rijn & Valleide Groninger Gulden en de United Economy. Help je mee een menselijke economie te realiseren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *