2015 04 Pepermunt Circulatie

Denkkracht gevraagd

De regio Zwolle staat ieder jaar weer heel hoog in de lijstjes van economische topregio’s. De kleine ondernemer merkt daar echter weinig van. Het geld stroomt namelijk bijna direct weer de regio uit. Bij de Zwolse PeperMunt is dat anders. PeperMunten kunnen alleen binnen regio Zwolle besteed worden. De PeperMunten blijven daardoor binnen de regio circuleren.
2015-04 euro's vs PeperMunt

De opbouw van het deelnemersnetwerk is pas net begonnen. Het kan gebeuren dat een deelnemer de PeperMunten nu niet kan besteden, omdat belangrijke leveranciers nog niet meedoen. Er zijn nu ongeveer 20 organisaties of bedrijven waar met PeperMunt betaald kan worden. Deelnemers die ontvangen PeperMunten nog niet lokaal kunnen besteden, kunnen een email sturen aan info@zwolsepepermunt.nl. De stichting koopt de PeperMunten die over zijn dan op voor 1 euro per PeperMunt.

Bij het opkopen van de PeperMunten worden deze munten uit roulatie genomen. Dat is jammer omdat de Pepermuntkringloop dan stopt. De tegenwaarde in euro’s rolt waarschijnlijk de regio uit. De stichting wil graag stimuleren dat de PeperMunten blijven circuleren. Een denktank van 10 personen die de stichting adviseert, werkt een aantal scenario’s uit om circulatie aan te moedigen. Een mogelijkheid is om €0,90 per PeperMunt terug te betalen bij het uit roulatie nemen. Dan is aankopen doen bij een andere deelnemer aantrekkelijker dan het terug ruilen naar euro’s. Is dat eerlijk?
Wat zou een goed tijdstip zijn om zo’n spelregel in te voeren? Bij 50 deelnemers? Bij 100 deelnemers? Vanaf 1 januari 2016? Of helemaal nooit?

We zijn er nog niet uit. Voorlopig krijgen ondernemers 1 euro terug voor iedere ingeleverde PeperMunt. Help je ons een keuze maken? Laat een bericht achter. We waarderen jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *