fw-1

De PeperMunt

naar een menselijke economie

fw-1

De PeperMunt

voor gezonde producten uit de regio

fw-1

De PeperMunt

leuk en makkelijk om mee te betalen

Anders denken over geld

In het denken over economie en geld is een verandering gaande. Mensen worden zich ervan bewust dat geld een middel moet zijn, niet een doel. Er komen steeds meer initiatieven gericht op duurzame vernieuwing van de economie.

Door bewuster met geld om te gaan en goed te kijken waaraan we het uitgeven, kunnen we iets doen aan de verdeling van welvaart, klimaatverandering, arbeidsomstandigheden en onze gezondheid. Wij geloven dat geld bedoeld is om de samenleving te ondersteunen en niet om geldscheppers of geldeigenaren rijk te maken. Met een regionale munt kan dit. Gewoon hier in onze stad. Met de PeperMunt!

Het verschil maken

Met de PeperMunt kunnen wij, de inwoners van Zwolle, aankopen doen in onze eigen regio. Zo zorgen we ervoor dat wat we in de regio verdienen, ook weer in de regio uitgeven. Dat is goed voor onze economie.

Door lokale producten te kopen, waarvoor minder transport nodig is, belasten we het milieu minder en weten we waar onze producten en ons voedsel vandaan komen.

Daarnaast stimuleert gebruik van de PeperMunt de betrokkenheid en dienstverlening tussen mensen. De PeperMunt kan ervoor zorgen dat meer vrijwilligers zich inzetten binnen verenigingen en voor onderlinge hulp in de buurt.

Een paar voorbeelden: De kinderen uit de buurt verzamelen zwerfafval. Als ze dat inleveren krijgen ze PeperMunten, waarmee ze een zwembadkaartje kunnen kopen. Een buurman met groene vingers onderhoudt de tuin van een buurvrouw. Hij krijgt hiervoor ook een waardering in PeperMunten. Die PeperMunten kan hij gebruiken om iemand te betalen die hem weer helpt, bijvoorbeeld met de belastingaangifte.

Zo werkt het

De PeperMunt is een munt die alleen in de regio Zwolle wordt gebruikt. Het is leuk en eenvoudig om met PeperMunt te betalen. Eén Pepermunt is in de winkel één euro waard. Bij de kassa’s hoeft er niet omgerekend te worden. Een deel betalen in PeperMunt en een deel in euro’s is geen probleem.

Het is de bedoeling dat met de verdiende PeperMunten weer aankopen worden gedaan binnen de regio. Dan is en blijft iedere PeperMunt één euro waard. Er is een mogelijkheid om verdiende PeperMunten om te ruilen naar euro's. De Pepermuntkringloop stopt dan en de betreffende PeperMunten worden uit roulatie genomen. Om het uit roulatie nemen te ontmoedigen, wordt voor iedere PeperMunt die ingeleverd wordt maar €0,90 uitbetaald. In overleg betaalt de stichting Zwolse PeperMunt één euro per PeperMunt, zolang er te weinig deelnemers zijn om de PeperMunten te laten circuleren tussen de deelnemers.

De Pepermuntorganisatie is een non-profit organisatie. Het geld dat de organisatie met terugruilen verdient, komt weer ten goede aan de regionale economie. De kopers van Zwolse PeperMunten bepalen waaraan het verdiende geld wordt besteed. Zo wordt meedoen nog leuker!

Laatste Nieuws

 • Vacatures voor bestuurslid en werkgroeplid

  Vacatures voor bestuurslid en werkgroeplid

  Op 29 mei is de denktank van de Zwolse PeperMunt bijeen geweest. We bruisen van ideeën om de volgende stappen te zetten. Jouw hulp kunnen we daarbij goed gebruiken. De stichting heeft nu één bestuurslid. Er is afgesproken dat we… …Lees meer »
 • Zwolse PeperMunt op Cultuurfestival Stadshagen

  Zwolse PeperMunt op Cultuurfestival Stadshagen

  Een zomers cultuurfeest in het Twistvlietpark op zaterdag 6 juni 13:00 – 22:00 uur Een aantal stichtingen, bewoners en andere groepen hebben de koppen bij elkaar gestoken om dit jaar een festival te starten op het gebied van cultuur en… …Lees meer »
 • Denkkracht gevraagd

  Denkkracht gevraagd

  De regio Zwolle staat ieder jaar weer heel hoog in de lijstjes van economische topregio’s. De kleine ondernemer merkt daar echter weinig van. Het geld stroomt namelijk bijna direct weer de regio uit. Bij de Zwolse PeperMunt is dat anders.… …Lees meer »
 • Oprichting Stichting Zwolse PeperMunt

  Oprichting Stichting Zwolse PeperMunt

  Sinds 7 april 2015 is de oprichting van de Stichting Zwolse PeperMunt een feit. De stichting, zo staat in de oprichtingsakte, heeft ten doel het bevorderen van de economische, sociale en ecologische duurzaamheid in de regio Zwolle (te beginnen in… …Lees meer »
 • De allereerste Pepermunt

  De allereerste Pepermunt

  Het was even zoeken naar de allereerste ooit geproduceerde Zwolse Pepermunt. Dit is hem: 2015-0100001. Iedere Pepermunt heeft een uniek serienummer met achtereenvolgens het jaar van uitgifte, de waarde van de munt en een volgnummer van 5 cijfers. De munt… …Lees meer »